söndag 17 oktober 2010

Fråga nummer två


Japp, kanske dags att ta tag i fråga nummer två innan alla funderingar pyser ut genom öronen för att ge plats åt nya VFU-relaterade reflektioner..

Moment - Semiotik/Bildanalys

2. En av semiotikens fäder talade vid sekelskiftet 1800-1900 om att "tecknens liv i samhället" i framtiden skulle bli annorlunda. Vad och hur tänker du när du hör detta uttalande?

Det var den schweiziska lingvistikern Saussure som drog den slutsattsen. Han förstod att symboler och tecken måste ha en betydelse för att kunna kommunicera med mottagaren. För en person som inte är införstådd med tecknets betydelse mister det hela syftet. Då betyder inte den röda cirkeln med ett gult vågrätt streck på förbud mot infart med fordon utan är helt enkelt bara en liten färgklick i vardagen.

Ett sådant exempel stötte jag på i tunnelbanan här om veckan. Det var en söt liten pojke som åkte in  till stan med sina morföräldrar. Han pekade på en utav varningssymbolerna på dörren och sa 'där får man inte stå och vinka'. För honom var det en man som vikande med armarna som var överkryssad medan det för en lite mer erfaren person kanske det är en man som sprungit till tåget och fastnat mellan dörrarna.

Saussure förstod även att teckens betydelser och innebörd ändras med tiden. Det kan man bekräfta genom att tänka på färgers indirekta betydelser. Under medeltiden stod rött för mod och blått för fromhet. Skulle man göra en undersökning idag vad folk på stan tänker på när de ser rött respektive blått skulle de flesta utan tvekan säkert säga de olika politiska blocken. Speciellt nu så tätt inpå valet.
Har du röd slips ja då är du automatiskt socialdemokrat eller vänster. Är det runt juletid ja då är du säkert bara fin till julmiddagen. Grå kläder förr i tiden indikerade fattigdom medan det nu för tiden anses vara stilrent, elegant och hög klass. Medan mycket färg kan istället kan komma att förknippas med rödvinsdrickande kulturtanter, käcka dagisfröknar och brist på smak.

Av någon outgrundlig anledning var Sverigedemokraternas växande stapel under valvakan gul.
Varför valde någon just gul?  Anses det vara en neutral färg? Är det helt enkelt för att det inte ska förknippas med det röda eller blåa bloket?
För mig så är gul en glädjens färg, sol och maskrosor. Energi och spring i benen. Känslor jag inte riktigt förknippar med detta trångsynta riksdagsparti. Och när Bi2ornas lära känna folk-fest med tema gult råkade infalla dagarna efter valet så kändes det lite konstigt att dra på sig de gula strumpebyxorna.
Tänk att något så simpelt som en  färg kan bli så nedsmuttsad av politik. 

1 kommentar:

  1. Tecknens betydelser förändras just pga att det handlar om människors överenskommelser som förhandlas och omförhandlas hela tiden! Låt oss därför förhandla tillbaka den gula färgen till solens fält!

    SvaraRadera